V Košickom kraji zo stredných škôl zanikla SPŠ v Sp. N. Vsi, pribudli odbory

31.08.2012 Košice

Košice 31. augusta (TASR) - Na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) dochádza v novom školskom roku k niekoľkým zmenám. Zo siete škôl bola k 31. augustu vyradená Stredná priemyselná škola (SPŠ) Markušovská cesta 2 v Spišskej Novej Vsi, ktorá sa zlúčila so Strednou odbornou školou (SOŠ) Markušovská cesta 4.

Zrušené boli aj dve strediská odbornej praxe: v Inovciach ako súčasť SOŠ obchodu a služieb Sobrance a v Rejdovej ako súčasť SOŠ obchodu a služieb Rožňava. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobríková.

Na piatich školách boli zaradené nové študijné odbory. Grafik digitálnych médií, mechanik stavebno-inštalačných zariadení a elektromechanik – automatizačná technika pre SOŠ Hviezdoslavova v Rožňave, staviteľstvo, ako aj drevárstvo a nábytkárstvo – manažment v drevárstve pre košickú SOŠ technickú Kukučínova, animátor voľného času pre Obchodnú akadémiu na Polárnej v Košiciach, ekonomické lýceum a agropodnikanie – poľnohospodársky manažment pre SOŠ ekonomickú v Spišskej Novej Vsi, obchod a podnikanie, krajinárske úpravy a tvorba krajiny, ďalej vidiecka turistika pre SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku Kukučínova v Košiciach.

Experimentálne sa v novom školskom roku začína overovanie dvoch študijných odborov - pomaturitné kvalifikačné štúdium na košickom Konzervatóriu Timonova a predaj a servis vozidiel ako nadstavbové štúdium na košickej SOŠ automobilovej.

Odbory bilingválneho štúdia v anglickom jazyku sú zaradené pre trebišovské Gymnázium Komenského a Gymnázium Trebišovská v Košiciach, ktoré plánuje v ďalšom období zaviesť bilingválne vzdelávanie aj v nemčine.

Pre SOŠ v Strážskom pribudnú dvojročné učebné odbory spracúvanie dreva, stavebná výroba, výroba konfekcie a praktická žena.

Trojročný učebný odbor pracovník pre záhradnú tvorbu, zeleň a služby zaradia na SOŠ obchodu a služieb v Sobranciach. "Návrh na jeho zriadenie prišiel zo strany rady školy, primátora mesta, poslanca KSK a súvisí s projektom na získavanie biomasy v okolí Sobraniec, pestovanie rýchlorastúcich rastlín. Orientuje sa na rómske etnikum," konštatovala Bobríková. Ďalší trojročný učebný odbor elektromechanik – automatizačná technika bude na SOŠ v Rožňave.

Školský rok sa začne v pondelok 3. septembra na 65 stredných školách KSK, študovať na nich by podľa doterajších údajov malo približne 30.600 žiakov. "Opäť poklesne počet žiakov. V porovnaní s minulým rokom očakávame zhruba o 1100 žiakov denného štúdia menej," uviedla Bobríková. Školskú lavicu si vyskúša 6228 prváčikov.
 

Vyberte región